Friday, October 31, 2008

Interpret in limbaj mimico-gestual - este o meseria noua in Romania, care se bazeaza pe facilitarea comunicarii intre persoana auzitoare si cea cu deficienta de auz.
Limbajul semnelor este instrumentul principal in comunicarea cu persoana surda , dar de asemenea este foarte importanta labiolectura ( citirea pe buze ) si mimica fetei in transmiterea mesajului.
Foarte multe informatii, studii, manuale de limbaj sau carti de specialitate nu exista, insa un lucru imbucurator este faptul ca s a constientizat importanta perfectionarii de interpreti autorizati.. oferirea accesului egal al acestei categorii de persoane la/in societate.

7 comments:

Anonymous said...

f interesant..m ar interesa mai multe informati despre acest subiect!!

Trufasu Raluca said...

buna "anonymous"..cu cea mai mare placere..am sa lucrez la blog si am sa pun mai multe informatii.pe tine te intereseaza ceva anume?

julcsi said...

buna, ma inteseaza statistci despre copii cu deficianta de auz. daca sti unde sa caut asa ceva te rog sa-mi scri k_julcsika@yahoo.com dar ma interseaza tot in legatura cu ei.

Dan Gheorghe said...

buna. sunt ziarist si cunosc subiectul acesta. am scris cu ceva ani in urma despre cursuri pentru cei care doreau sa devina interpreti mimico-gestuali. acum ma bate gandul sa fac un reportaj despre un asemenea interpret mimico-gestual, cum se descurca, cum e munca lui, cate cazuri au fost in care a trebuit sa "traduca" limbajul semnelor si multe alte lucruri. vad ca esti un asemenea interpret mimico-gestual. daca ai o activitate intensa, m-ar interesa sa fac un material cu tine.

Trufasu Raluca said...

Buna Julcsi
imi cer scuze pentru intazierea raspunsului meu - insa am avut cateva probleme tehnice legate de blogg -
referitor la mesajul tau - statisticile pe care le vrei le poti gasii la directiile de asistenta sociala si protectia copiluilui dar si la Autoritatea pentru Persoane cu Handicap

Trufasu Raluca said...

Buna Dan
Ti am trimis un mesaj pe mail
uneori tehnologia bloggurilor ma depaseste.

o zi buna

Anonymous said...

Buna Raluca

Si eu am cativa prieteni cu probleme de acest fel.
Ce am observat eu e problema de organizare a lor. La Cluj este o familie - familia Gelu Bogdan - care prin manevre a reusit sa acapareze toata activitatea si fac tot posibilul sa profite de acest lucru (bani de la Bucuresti, de la Primaria Cluj) care majoritatea este spre interesul lor personal (au si o fundatie cu care "mulg" banii - ei spun ca spre interesul surzilor, ceea ce o minciuna foarte mare).
Intreaba-i pe surzi si te vei lamuri.
Oricum si dl. Grecu Mihai - presedintele A.N.S.R. (pus sa apere interesele surzilor) de la Bucuresti - e bagat in mocirla asta pana la gat.
"Pestele de la cap se imputa".
Cerceteaza si vei vedea ADEVARUL !!!